Pengikut

Sabtu, Jun 06, 2009

Alhamdulillah!

Syukur Alhamdulillah. Bangun pagi tadi, jantung masih berdenyut. Anggota badan semua boleh bergerak. Syukur! Syukur Alhamdulillah!
Ada teman-teman bila bangun pagi, tangan tidak boleh diangkat. Atau kaki tak dapat bergerak. Ada yang bibir mulut tidak dapat dibuka untuk bercakap. Ada langsung yang tidak dapat bangun, terpaksa panggil anak-bini toloh papah berjalan. Malah ada yang tak dapat bangun-bangun, anggota badan tak dapat bergerak, terkujur atas tilam. Cuma mata terkebil-kebil. Hendak bersuara, lidah jaki kaku dan keras.
Syukur! Syukur Alhamdulillah kerana Tuhan masih sayang dan sanggup lagi sambung bagi nyawa dan anugerahkan kesihatan yang baik pada aku. Alhamdulillah!

Isnin, Jun 01, 2009

Dulu lain, la ni lain

Teringat sajak (puisi) Syed Mahadzir, orang Kampung Barokhas, Kuala Nerang yang tajuknya kalau aku tak silap, "Dulu dan la ni!". Tak kering gusi, nak tergelak bila dengar Syed Mahadzir baca sajak tu kat Radio Alor Setar. Dia baca dengan gaya/dialek Kuala Nerang... puhhh cukup kauuuuu!

Pejam mata, kemudian celik pula... rasa memang betul apa yang Syed Mahadzir kata. Dulu lain.... la ni lain. Ambil apa pun buat contoh. Kemudian banding dulu dengan la ni... memang berlain. Betullah semua makhluk Allah ini bersifat "baharu". Apa juga yang bersifat baharu kena berubah.

Berubah ni pun ada macam cara dan gaya. Ada perkara yang kita boleh ubah sendiri. Ada yang orang lain kena bantu kita berubah. Tapi kena tenguk dulu perkara dan benda apa yang nak kita ubah. Kalau perkara hak luar atau zahir, mungkin orang lain boleh bantu ubah. Tapi kalau kalau hak dalam hati perut, hak dalam kepala otak, kita sendiri yang kena ubah. Apa pun yang afdhalnya kena ubah sendiri pasai ini yang boleh bagi kita selesa. Kalau bagi orang lain ubah.... sakit. Silap gaya depa bukan ubah, tapi depa kalih terus. Ini yang bahaya. Jadi sebelum orang ubah kita, baik kita ubah diri kita sendiri.

La ni semua kalut nak berubah. Kalau dulu banyak main, tapi kurang buat kerja. La ni nak kena ubah bagi banyak kerja, kurang main. Kalau dulu banyak bercakap, kerja kurang. La ni kena kerja banyak, bercakap pula kurang. Kalau dulu belanja mewah, la ni nak kena kurang sikit. Kalau dulu selalu dok atas, la ni depa nak ubah... nak turun ke bawah pula. Nak rasa macam mana susah senang orang bawah.

Eloklah! Sebelum orang ubah kita, baik kta ubah diri sendiri dulu! Jom!