Pengikut

Jumaat, Julai 10, 2009

Natrah Meninggal Dunia

09 Julai, 2009 20:30 PM

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) -- Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika, dilaporkan meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen.
Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72 tahun, menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib, menerusi e-mel kepada Bernama.
Bertha menjadi isu di Singapura pada 1950, akibat perebutan terhadapnya antara ibu angkatnya Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda.
Bertha ketika itu berumur 13 tahun dan telah memeluk Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama Mansor Adabi.
Namun undang-undang British/Belanda tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun daripada berkahwin.Natrah akhirnya diperintahkan supaya dipulangkan kepada ibu bapa kandung di Belanda.
Keputusan mahkamah itu menimbulkan kamarahan masyarakat Islam di Singapura, sehingga berlaku rusuhan yang dikenali sebagai Rusuhan Natrah.
Dilaporkan seramai 18 orang terbunuh dan kira-kira 200 orang cedera dalam tragedi itu ketika mereka bertempur dengan tentera dan polis British, sehingga Singapura diletakkan di bawah perintah berkurung selama dua hari dua malam.Dr Fauziah berkata Natrah akhirnya pulang ke Belanda, namun hati dan perasaannya masih melekat di Malaya, ketika itu.
Natrah yang menggunakan nama Bertha pernah kembali ke rantau ini pada 1999 untuk penggambaran filem dokumentari mengenai dirinya oleh sebuah syarikat televisyen Belanda."Menurut Bertha, beliau hanya merasa bahagia ketika zaman kanak-kanaknya," kata Dr Fauziah.Sebuah filem mengenai Bertha arahan Ben Sombogaart dilaporkan akan dikeluarkan tahun depan.
-- BERNAMA

Komen:-

Itu cerita mengenai semangat orang Melayu dulu-dulu. Semangat orang Melayu sekarang?


Rabu, Julai 08, 2009

Akhirnya..... PPSMI dimasuhkan!

AKHIRNYA..... setelah menunggu penuh debar, Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pun dimasuhkan oleh Kerajaan. Demikian pengumuman yang telah dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Mahyuddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran Malaysia sebentar tadi.

Keputusan tersebut tidak saja melegakan pejuang-pejuang bahasa, penyokong, malahan seluruh rakyat Malaysia yang mahukan martabat bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dipertahan dan diletakkan pada kedudukan yang sewajarnya.

PPSMI ialah isu yang melibatkan bahasa rasmi negara ini yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia. Menjadikan bahasa selain daripada Bahasa rasmi sebagai bahasa pengantar di sekolah-sekolah Kerajaan, tentulah bertentangan atau bercanggah dengan prinsip Perlembagaan yang ternyata memberi perlindungan kepadanya.

Apa lagi jika perlaksanaan sistem itu diteruskan, ia membawa kesan yang kurang baik terhadap tahap pembelajaran, terutama para pelajar di luarbandar. Sedangkan apa yang disasarkan oleh Kerajaan sebenarnya ialah untuk meningkatkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar. Untuk itu, satu mekanisme alternatif harus dicari, tanpa menjejas atau merencatkankan tahap penguasaan bahasa rasmi negara.

Sebenarnya perjuangan untuk memansuhkan PPSMI tidak begitu mudah, ianya terpaksa melalui jalan yang penuh ranjau dan berliku-liku. Amatlah tidak wajar bagi mana-mana pihak, menuntut bahawa keputusan Kerajaan ini sebagai suatu kemenangan mereka. Apa lagi kepada pihak-pihak yang mempunyai kepentingan pllitik. Kita mengakui penentangan dan perjuangan mereka. Tetapi keputusan tersebut sebenarnya adalah kemenangan dan kejayaan kepada perjuangan memartabatkan bahasa Melayu yang menjadi bahasa rasmi negara.

Bantahan setta desakan yang dibuat kepada Kerajaan melalui berbagai cara dan saluran, sikap atau dasar prihatin kepimpinan Kerajaan kini kepada kehendak dan tunturan rakyat, merupakan adunan yang membawa kepada keputusan pemansuhan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Apa pun, syabas dan tahniah! Semoga langkah susulan harus dilaksanakan oleh semua pihak ke arah menjadikan Bahasa Melayu benar-benar dihormati dan diberi keutamaan dalam semua bidang, selaras dengan kedudukannya sebagai Bahasa rasmi Malaysia.Selasa, Julai 07, 2009

Sapa nak tolong kami?

500,000 kakitangan awam berisiko guna kereta lama

Oleh Khairul Azran Hussin
khaiazr@bharian.com.my


BANYAK penjual kereta terpakai di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur mengeluh kerana kenderaan lama sukar dapat perlindungan insurans.

Kenderaan bawah RM10,000 tidak dilindungi insurans

KUALA LUMPUR: Cuepacs mendedahkan sebahagian besar daripada kira-kira 500,000 kakitangan awam Kumpulan Sokongan Dua yang menggunakan kenderaan berharga kurang RM10,000 menghadapi risiko tanggungan jika terbabit kemalangan kerana tidak dilindungi insurans.

Presidennya, Omar Osman, berkata tindakan beberapa syarikat menolak permohonan memperbaharui perlindungan insurans kenderaan lama dianggap penganiayaan kepada kakitangan awam, terutama jika mereka terbabit dalam kemalangan ketika menggunakan kenderaan itu untuk berulang-alik ke tempat kerja.

"Kakitangan bawahan seperti pekerja rendah awam, pemandu, operator mesin dan pembantu am pejabat hanya mampu membeli kereta terpakai yang murah kerana tidak mampu membeli kereta baru. Lagi......

Komen:-

Kakitangan Kerajaan seramai 500,000 orang boleh juga menyuarakan ketidakpuasan hati mereka apabila syarikat insuran tidak lagi melindungi kenderaan mereka yang bernilai kurang RM10,000/. Kenyataan tegas oleh Presidennya sekurang-kurangnya dapat melegakan hati kakitangan kerajaan yang terlibat. Itulah antara suara yang kedengaran, mempertikai keputusan syarikat-syarikat insuran.

Tapi siapakah yang hendak menyuarakan resah-gelisah dan ketidak upayaan penoreh getah, pekebun sayur, penanam padi, penangkap ikan dan jutaan ribu rakyat Malaysia yang menghadapi risiko sama? Mereka ini saya kira paling teruk terjejas kerana golongan inilah yang paling ramai menggunakan kenderaan bernilai kurang RM10,000/. Setakat ini sejumlah 4.8 juta kenderaan yang bernilai kurang RM10,000/ berada di jalanraya. Ertinya sejumlah 4.8 juta rakyat Malaysia akan terlibat dengan keputusan yang diambil oleh syarikat insuran tersebut.

Mungkin akan ada yang mengatakan, andai tiada kemampuan usahlah memiliki kenderaan. Soalnya sekarang, kenderaan seperti kereta dan juga motorsikal adalah keperluan utama kepada mereka untuk berkerja serta menguruskan hal-hal keluarga. Amatlah tidak patut jika golongan terpenting dalam pembangunan ekonomi negara ini dinafikan keperluan mereka.

Kita mengerti dan memahami, syarikat insuran berhak memberhentikan perlindungan ke atas kenderaan lama untuk mengelak kerugian mereka. Apa yang dituntut, apakah tiada alternatif lain yang boleh dicari bagi menggantikan polisi sedia ada bagi meringankan beban kedua-dua pihak, iaitu syarikat-syarikat insuran dan pemilik kenderaan?

Apapun keputusan, langkah terakhir berada di pihak Kerajaan sendiri. 4.8 juta orang ini barangkali sebahagian besarnya adalah pengundi berdaftar. Rakyat menuntut slogan 1Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Isnin, Julai 06, 2009

Pembantu Rumah Indonesia


350 agensi pembantu rumah bakal rugi RM13j
Sebanyak 350 agensi pembantu rumah warga asing di bawah Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (PAPA) bakal mengalami kerugian RM13 juta ekoran tindakan kerajaan Indonesia menghentikan penghantaran pembantu rumah rakyatnya ke negara ini.

Malaysia, Indonesia bincang isu pembantu rumah Isnin ini Malaysia, Indonesia bincang isu pembantu rumah Isnin ini. 02/07/2009 9:28pm. SEPANG 2 Julai — Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam akan mengadakan perjumpaan dengan Menteri Buruh Indonesia Erman Suparno di Putrajaya Isnin ini bagi membincangkan perkara berkaitan pekerja Indonesia di negara ini.

Dimensi baru kerja amah Trend keluarga Malaysia menggunakan khidmat pembantu rumah warga asing untuk mengurus kerja-kerja rumah. Peribahasa Melayu ada menyatakan bahawa 'ada padi masak, adalah pipit' Dengan kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik negara.

Malaysia, Indonesia bincang isu pembantu rumah Isnin ini Malaysia, Indonesia bincang isu pembantu rumah Isnin ini. Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam akan mengadakan perjumpaan dengan Menteri Buruh Indonesia Erman Suparno di Putrajaya Isnin ini bagi membincangkan perkara berkaitan pekerja Indonesia di negara ini.

Majikan yang sudah bayar yuran dibenar bawa masuk amah Indonesia : Indonesia hari ini memberi jaminan mana-mana majikan yang sudah membayar yuran kepada agensi-agensi pembekal pembantu rumah di Malaysia dan Indonesia, akan dibenarkan membawa masuk pembantu rumah dari Indonesia ke Malaysia untuk bekerja dengan majikan berkenaan.

Komen:-


Di atas adalah petikan dari berita-berita berkaitan isu pembantu rumah yang masih belum reda dan masih menghantui sebahagian rakyat Malaysia yang memerlukan perkhidmatan pembantu rumah. Terakhir ialah keputusan pihak berkuasa Indonesia yang kekal untuk tidak lagi menghantar rakyatnya berkerja sebagai pembantu rumah di Malaysia, kecuali bagi majikan yang telah membayar yuran kepada agensi terlibat. Keputusan tersebut dinyatakan oleh Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia Dr Erman Suparno selepas mengadakan perbincangan dengan Menteri Sumber Tenaga Malaysia Datuk Dr S Subramaniam di Putra Jaya siang tadi.

Menteri yang berkaitan bagi kedua-dua buah negara telah dan sedang mengadakan rundingan bagi merungkai kemelut ini. Mesyuarat akan datang bagi Peringkat Jawatankuasa dijadual akan diadakan pada 15 Julai nanti.

Isu pembantu rumah yang berkerja di Malaysia menjadi agak sensitif dan panas di Indonesia. Mereka mendapat gambaran seolah-olah semua pembantu rumah Indonesia yang berkerja di Malaysia mendapat layanan buruk dan diperhambakan. Beberapa kes terpencil yang menunjukkan penderaan terhadap pembantu rumah Indonesia telah dibesar-besarkan media mereka untuk meraih simpati di Indonesia.

Tanpa menafikan kes-kes terpencil ini, apakah ribuan lagi pembantu rumah Indonesia diperlakukan sedemikian rupa? Tidak adakah (dari sebegitu ramai) mereka yang kembali ke Indonesia setelah beberapa tahun mendapat 'rezeki' di Malaysia yang boleh melenyapkan cerita dari insiden kecil yang hanya diperbesarkan? Walaupun mereka ini tidak menjadi kaya raya dengan rezeki dari Malaysia, sekurang-kurangnya telah membantu merobah kehidupan mereka sekeluarga sebelum ini. Mereka ini boleh berperanan untuk menerangkan keadaan sebenar dengan tampil untuk meredakan keadaan di sana.

Tanpa prejudis atau bukan untuk mengeruhkan suasana, rakyat Malaysia yang pernah mendapat 'layanan' buruk dari pembantu rumah Indonesia lebih bertindak rasional. Tiada kes didedahkan oleh majikan di Malaysia kepada media atau dilapor kepada media, sedangkan perkara sebegini sebenarnya memang berlaku.

Dua rakan saya mempunyai pengalaman agak pahit apabila pembantu rumah yang sudah dianggap seperti keluarga, berhenti setelah habis kontrak. Selain diberikan layanan baik, diberikan hadiah barangan berharga bagi dibawa pulang, mereka menghantar pulang pembantu rumah tersebut dengan menaiki kapalterbang. Selang sehari, mereka mendapati barang-barang kemas milik isterinya telah lesap. Tapi seorang dari kawan saya itu agak bernasib baik kerana dari awal lagi beliau mengsyaki sesuatu yang tidak kena dengan 'beg' pembantu rumahnya, lalu beliau berjaya menemui semula barangan yang hendak dilarikan pembantu rumahnya itu.

Itu sekadar contoh dan belum diambil kira sejumlah 8,000 orang pembantu rumah Indonesia yang menghilangkan diri dari Majikan seperti yang dibincangkan oleh kedua-dua pihak siang tadi.

Keputusan telah dibuat dan kedua-dua pihak berjanji isu tersebut hendaknya tidak memberi sebarang kesan kepada hubungan baik kedua-dua negara sahabat dan serumpun ini. Rakyat kedua-dua negara juga mendoakan begitu. Semoga kita semua berfikiran rasional, termasuk teman-teman kita di Indonesia!